overskrift
. . . . . fortsettelse fra side 2

60 døde
Alliansens motpart er staten. Helt fra prøveboringen startet på 1960-tallet, var det politiske målet at sikkerheten på norsk sektor skulle være best i verden. For å oppnå dette, ble en statlig myndighet etablert, og forskrifter ble utferdiget.
Men det høye tempoet i utvinningen ble likevel betalt med menneskeliv og helseskader. Mer enn 60 dykkere mistet livet i Nordsjøen frem til år 2000. Minst 19 av disse på norsk sokkel. 10. mai i år døde en dykker i Nordsjøen. Det ble ikke store overskrifter i avisene av den grunn.

Sikker statistikk over dødsulykker finnes ikke. 16 dykkere tok sitt eget liv, og flere andre forsøkte å gjøre slutt på det de opplevde som et mareritt. Flere selvmord foregikk i trygdekøene.

Omsider kommisjon
Regjeringen satte i mars i år endelig ned en kommisjon for å undersøke forholdene dykkerne arbeidet under i pionertiden for norsk oljeutvinning. Kommisjonens
dykkerklokke
leder er lagdommer Peter A. Lossius, som har med seg to medisinere og en sivilingeniør. Engh og Haug har respekt for undersøkelseskommisjonens leder. Men de er oppbrakt over at ingen lege med spesialkunnskap innen dykkermedisin er med. Norge har noen av verdens beste leger på dette området, sier Engh og tenker blant andre på kommandørkaptein Svein Eidsvik, som er dykkerlege ved Marinen på Haakonsvern og har jobbet i en mannsalder med dykkermedisin, og professor i nevrologi, Harald Nyland, ved Haukeland Sykehus.
  Nordsjødykker Alliansen har bedt om at kommisjonen utvides med én person. Dessuten ønsker de observatørstatus der. Engh og Haug mener manglende dykkererfaring svekker kommisjonen. - Mye er unntatt offentligheten. Vi er i tvil om
neste Forige side   Neste side neste