mike

Michael (Mike) Richard de Courcy Boxill er død

 

Michael (Mike) Richard de Courcy Boxill døde 14. juli, 84 år gammel.

Mike hadde en utrolig spennende karriere som flyger, både i Luftforsvaret og i ulike helikopterselskaper. Sin flygerutdanning fikk han i Luftforsvaret i 1954. Han fløy jagerfly i tre år før han videreutdannet seg som helikopterpilot.

At Mike Boxill blir beskrevet som en legende innen norsk luftfart, skyldes ikke minst hans pionerinnsats innen offshore helikopter-transport. Han ble ansatt i Helikopter Service i 1962 og var sjefsflyger da selskapet kjøpte to Sikorsky S-61 maskiner i 1966. Mike fløy begge disse helikopterne, som skulle brukes til transport av oljearbeidere i Nordsjøen, fra USA til Norge – en flytur som tok 11 dager. Han var den første til å lande på en norsk oljeinstallasjon, 18. juli 1966, da Esso startet boringen av den første norske letebrønnen med riggen «Ocean Traveler». Navigasjonsutstyr var det smått med den gang – en klokke, kompass og et radiofyr på Rott – men riggen ble funnet 90 nautiske mil ute i havet, og passasjerene kom trygt fram og tilbake!

Helikopter-pioneren hadde 28 år bak seg i Helikopter Service da han sa opp stillingen og begynte hos Braathens som i 1990 hadde etablert et konkurrerende helikopterselskap. Men selskapet ble kjøpt opp av Helikopter Service bare fire år etter, og Mike kom tilbake til sin opprinnelige arbeidsgiver. I 1994 ble enda et nytt helikopter-selskap dannet, Norsk Helikopter, og i de siste fem årene av sin karriere fløy Mike for dette selskapet. Den siste landingen på et helikopterdekk gjennomførte han på Draupner-plattformen i Nordsjøen i januar 2001. Da hadde den 65 år gamle helikopter-veteranen logget 23.690 timer i lufta og loset tusenvis av passasjerer trygt fram og tilbake på norske oljeinstallasjoner. Flyging ble Mike aldri lei av. Det var både hans yrke og en kjær hobby i alle år. Han var medlem i Sola flyklubb og bygde selv to fly, en RV 8 og en Lancair-maskin, som begge ga ham mange gledesstunder i lufta.

Men det var ikke bare i lufta Mike var aktiv. Han drev med både løping, tennis, brettseiling og jazzballett. Han fikk et spesielt forhold til brettseiling og ishockey hvor også hans barn var aktive. Han var formann i Sola brettseilerforening på slutten av 80- og starten av 90-tallet og var ansvarlig for gjennomføring av flere norgesmesterskap. Under VM i brettseiling på Sola i 1991 var Mike regattasjef, et arrangement som ble rangert som et av tidenes beste.

Et viktig karaktertrekk ved denne staute fly-veteranen var hans gode lederegenskaper, smittende humør og lune vesen. Det har vi medlemmer av Norsk Olje Pioner Klubb fått erfare gjennom hans 30-årige lederskap av klubben. Under møter og jubileumstilstelninger i årenes løp har oljepionerene som har vært med fra starten på norsk sokkel, utvekslet minner og erfaringer fra de første årene i «oljå». Det var år med litt «wild west», uhell og dramatikk, men også glede over positive resultater etter hvert. Ingen drømte den gang om at Norge skulle bli en stor oljenasjon.

Mike var pioneren som sørget for at helikopter-transporten fikk en trygg og god start på norsk sokkel. Nå har flylegenden landet for godt. Vi som lærte Mike å kjenne, vil kanskje først og fremst minnes ham som det beskjedne og gode mennesket han var. Vi føler med i sorgen til hans kjære kone Shirley og deres barn og familier.

Hvil i fred, Mike!

På vegne av Norsk Olje Pioner Klubb,

Arvid Bærheim

Sekretær